F 8-
Genom vår medlem Åke Lundberg inbjöds kamratföreningens styrelse 2012-
Det som nu ställs ut är främst bilder på väggar och skärmar, men även en del andra föremål. Här ovan kan vi se en "modell" av F 8 fana, kronorna som satt ovanpå grindarna samt ett stort divisionsmärke i trä.
Vi fick en pratstund med Åke, som berättade om bakgrunden till utställningen och materialet om F 8. I samlingarna finns en del intressanta föremål, bl a en "dagbok" från P.O. flygkompani som höll till på Barkarbyfältet under 1920-
Dessutom träffade vi hembygdsföreningens museichef Roland Norén och BrittMarie Westberg Lindberg som ansvarar för kommunens bildarkiv (inkl tidningsklipp, ljudband och diabilder).
Vi pratade om hur kamratföreningen i samverkan med hembygdsföreningen och kommunen kan utveckla utställningen och bevara minnen från F 8 Barkarby. Utöver utställningen på biblioteket har vissa föremål funnits utställda på Pizza Hut, dvs i F 8 vaktlokal. Dessa föremål är nu omhändertagna av karatföreningen. En annan, redan påbörjad, idé är att märka ut alla byggnader som finns kvar från F 8-
Inom den befintliga och kommande utbyggnaden av bostäder mm på Barkarbyfältet kommer det att finnas vissa gemensamhetslokaler. Där kan det också vara lämpligt att försöka få in några föremål och bilder som påminner om flygverksamheten på fältet. I framtiden kan det vara svårt att föreställa sig att bostadsomådet varit ett flygfält…
Kamratföreningens styrelse kommer att fundera vidare på detta och så småningom kommer vi nog tillbaks till medlemmarna för att höra efter om det finns lämpliga föremål och bilder som vi kan använda för detta ändamål. Inventera skåp och garderober!
Museichefen (hembygdsmuseet i Jakobsbergs bibliotek) Roland Norén
Britt-
Åke Lundberg berättade om ett av sina fynd, kartor och avtal från Fortifikationsförvaltningens uppköp av mark för det som så småningom (1938) blev Kungl Svea flygflottilj F 8
Under örnen står det: ”Svea flygflottilj F 8, var med sin svarta örn på olikfärgade cirkelplattor först med en gemensam symbol för hela flottiljen. Vit för flottiljstab och grön för flygstabens flygavdelning har funnits utöver röd (1 Divisionen), blå (2 Divisionen) och gul (3 Divisionen). Designer var värnpliktige flygföraren Ludvig Lindgren år 1941”.